14 Eylül 2014 Pazar

Erişim Engellerini Sorgulama

TİB tarafından erişime engellenen sitelerin hangi karar ve gerekçelerle engellendiğini sorgulama
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından erişime engellenen sitelerin, hangi karar gerekçesiyle erişime engellendiğini sorgulamak için TİB’e ait servis olan EEKG yani "Erişim Engelleme Kararlarının Gösterimi" Sorgulama Ekranını kullanabilirsiniz. Malumunuz bu aralar hiç TİB, TBMM’den almış olduğu yetkilerle içeriğini uygun görmediği bir çok siteyi yasaklamakta.
Erişim Engelleme Kararlarının Gösterimi Sorgulama Ekranı

“Site Adı / IP“ kısmına site adresini, “Resim Doğrulama Kodu” kısmına da resimde gördüğünüz güvenlik kodunu girerek, yasaklı sitelerin erişime engellenme nedenlerini öğrenebilirsiniz. Tabi sorgulama ekranın da karşımıza resmi sonuçlar çıkacaktır
Youtube’un engellenme nedenini sorguladığımızda karşımıza “Bu internet sitesi (youtube.com) hakkında 5651 sayılı kanunun 8.Madde 1.fıkra b bendi ve 4.fıkrası uyarınca Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.” yazısı çıkmakta. Eğer kanunlar ve yasalar hakkında yeterli bilgiye sahip değilsek bu yazıdan doğrudan yasaklanma nedenini öğrenmemiz mümkün değil. Bu nedenle yeterli bilgi edinebilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin resmi sitesinden Kanun Numarası sorgulayarak bilgi almamız gerekmekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder